Skip to content

Lerarencoaching

Zie jij er zaterdag alweer tegen op dat je maandag weer aan het werk moet? Vraag je je ’s avonds op de bank af hoe je het toch moet aanpakken met die ene leerling? Zit je elke avond nog lessen voor te bereiden of toetsen na te kijken? Loop je op je vrije dag bij de Action om knutselspullen te kopen? Of misschien gaat het op je werk zelf niet helemaal lekker. Je botst bijvoorbeeld met je duo-collega. Of het lukt je niet om je mening te geven in vergaderingen.

Kon het maar anders. En makkelijker.

Het kán anders. Met lerarencoaching. Als leraar in het basisonderwijs en als coach begrijp ik als geen ander dat je een heel intensief beroep hebt. De werkdruk is enorm hoog. Of je nu starter bent of al jarenlange ervaring hebt, het valt soms allemaal niet mee. Er wordt steeds meer van je gevraagd, je hebt veel rollen en je probeert met man en macht om alle ballen hoog te houden. Tijdens het coachtraject voor leraren leer je hiermee om te gaan. Je ontdekt wat je talenten en valkuilen zijn, voelt je meer ontspannen, hebt meer zelfvertrouwen en gaat weer met plezier naar je werk.

lerarencoaching

Lerarencoaching: voor starters en ervaren rotten in het vak

Hoe fijn is het als je over je werk kunt praten met een onafhankelijk iemand? Want hierover praten met je collega’s is soms toch best lastig. Met mijn 12 jaar ervaring in het basisonderwijs snap ik heel goed hoe het werkt. Samen zetten we stappen naar een betere balans tussen werk en privé, ontdekken we je kwaliteiten en zorgen we dat je weer met plezier naar je werk gaat.

Ben je net begonnen als leraar? Dan loop je soms tegen allerlei zaken aan. Je zou wel wat extra begeleiding willen, maar op school is er niemand die daar tijd voor heeft, want iedereen is al zo druk. Dan is het een uitkomst als je een onafhankelijke coach hebt die met je meedenkt en snapt hoe het werkt op school. We zorgen er samen voor dat jij sterk in je schoenen staat, weet wat je kunt, en met zelfvertrouwen je loopbaan tegemoet gaat.
Bettie is een open en enthousiast persoon en is professioneel met haar vak bezig. Daarnaast bezit ze over een goede dosis humor. Dat maakt haar benadering, naar zowel kinderen als volwassenen, heel ongedwongen.
Gerco en Lianne Hartemink

Coachtraject voor leraren

Tijdens de lerarencoaching onderzoeken we samen wat je nodig hebt en wat je doelen zijn. Je ontdekt je overtuigingen die je eigenlijk helemaal niet helpen. Je krijgt inzicht in je talenten en kwaliteiten. Daardoor sta jij zelfverzekerd voor de klas, neem je je plek in in het team en heb je lol in je werk.  

Lerarencoaching helpt je onder andere bij:

  • Burn-out-klachten
  • Geen plezier meer hebben in je werk
  • Omgaan met een hoge werkdruk
  • Prioriteiten stellen
  • Een betere balans vinden tussen werk en vrije tijd
  • Omgaan met een moeilijke klas
  • Starten als leraar

Wat zijn de mogelijkheden voor lerarencoaching?

Een coachtraject begint altijd met een intakegesprek. Wat wil je bereiken in je werk? Welke problemen ervaar je? Dat maken we concreet in het eerste gesprek. Op basis daarvan beslissen we hoe we het coachtraject gaan inrichten. Dit is uiteraard maatwerk, want geen mens of probleem is hetzelfde.

Voor de coachgesprekken mag je naar mijn praktijk in Coevorden komen, maar de gesprekken kunnen ook gewoon bij jou op je werk plaatsvinden als je dat handig vindt. En ik kan ook een les komen observeren. Zo zie ik hoe je in de praktijk bezig bent en kunnen we daar dieper op ingaan tijdens de gesprekken. Soms is het ook leuk om op stap te gaan, de natuur in. Tijdens een wandeling praat je vaak makkelijker, denk je anders over de dingen na en is er ruimte om even niks te zeggen omdat je aan het nadenken bent.

De financiering van lerarencoaching

Uiteraard kun je gewoon zelf coaching regelen zonder tussenkomst van je werkgever. Maar voor coaching voor leraren is over het algemeen wel budget. Je werkgever stelt gemiddeld € 500 per FTE beschikbaar voor professionalisering. En als startende leerkracht heb je zelfs recht op extra begeleiding door een coach. In overleg met je werkgever is er dus heel veel mogelijk. Als je coaching regelt via je werk stuur ik mijn facturen rechtstreeks naar je werkgever. Met de betaling hoef je je dus niet bezig te houden. Wel zo makkelijk.

Wil je kennismaken?

Zie je een intakegespek wel zitten? Leuk! Neem contact met me op, zodat we snel samen aan de slag kunnen.