Skip to content

Over Bettie

Het moment dat ik besloot: ik word kindercoach

Ik weet het nog heel goed. Ik zat in de personeelskamer op school met een meisje uit mijn klas. We zaten daar om een kind-gesprek te voerden. We hadden tien minuten om te praten over hoe ze het vond in de klas en wat ze zou willen leren. Ik weet het nog goed, want ze begon te huilen. 

Ik was namelijk begonnen met de vraag ‘Hoe gaat het met je?’. Ze keek me niet echt aan en mompelde iets. Gelukkig is de verbinding met de kinderen in mijn klas altijd heel sterk; ze weten dat ze altijd alles mogen komen vertellen en dat ik overal voor open sta. Dus ik zei niks, maar keek haar alleen maar aan. Ze keek terug en begon te huilen. Ze vertelde hoe het écht met haar was en voor we het wisten waren die 10 minuten voorbij. En ons gesprek was nog lang niet klaar!

En toen wist ik, hier wil ik iets mee. Ik wil kinderen meer ruimte geven om hun verhalen te delen, te vertellen wat hen dwars zit en wat ze zo ingewikkeld vinden.

Foto-2dig

Worstelen met onzekerheid

Ik zag in de klas regelmatig kinderen die onzeker waren, niet goed wisten wat ze wilden en maar meegingen met de rest. Kinderen die niet goed wisten hoe ze voor zichzelf op moesten komen. Kinderen die van anderen precies wisten waar ze goed in waren, maar het van zichzelf niet konden benoemen. Kinderen bij wie er in het koppie van alles gebeurde, maar waarvan ze niet wisten hoe ze het konden uiten.

En van ouders kreeg ik dan vaak terug dat ze thuis zo boos waren of enorm verdrietig. En ouders weten dan ook niet altijd wat er aan de hand is en hoe ze hun kind het beste kunnen helpen.

Ik ging op onderzoek uit. Wat wil ik? Hoe kan ik er zijn voor kinderen die worstelen met onzekerheid? Met die lastige fase zo rond de 9-10-11 jaar?

Ik kwam uit op kindercoaching! 

Ik was gelijk enthousiast en ben met veel plezier de opleiding gaan volgen. Ik heb twee jaar gestudeerd en mocht mezelf daarna kinder- en oudercoach noemen!

Ondertussen werk ik alweer een tijdje in mijn praktijk en begeleid ik daar kinderen én ouders. Een kind krijgen en ouder worden is zo’n enorme verandering in je leven. Je wordt geconfronteerd met jezelf, je eigen overtuigingen, je eigen belemmeringen. Je wordt je er bewust van dat je niet zomaar alles aan je kind wilt overdragen. Je wilt je kind helemaal zichzelf laten zijn, maar hoe dan? En als je kind dan ook nog eens zo rond de 9 jaar behoorlijk verandert, met deuren begint te gooien, huilbuien heeft en niet meer echt met je wil praten… Dan zit je soms met je handen in het haar. Wat nu?

Als kinder- en oudercoach kijk ik met je mee. Ik luister, ik stel vragen en samen krijgen we de situatie helder. En het fijne is, ik pas mijn coaching altijd aan op jou. Of je kind. Ik kijk altijd naar wat er nodig is en daar gaan we mee aan de slag. En het resultaat is altijd zelfvertrouwen, een positief zelfbeeld én rust! Rust in huis en rust in je eigen hoofd!

kindercoaching

Bettie Lubbers, kindercoach 

Het is mijn doel dat iedereen met zelfvertrouwen in het leven staat. Dat doe ik als kindercoach en oudercoach vanuit mijn praktijk in Coevorden, in het mooie Drenthe.

Als werkende moeder van twee prachtige kinderen van bijna 8 en bijna 9 jaar weet ik hoe leuk én hoe lastig het is om ouder te zijn. Ik geniet enorm van het moederschap en van mijn werk, maar we weten allemaal hoe druk het leven als werkende ouder is: je rent en vliegt en ’s avonds stort je op de bank, zet je de tv aan en kun je weer even ‘uit’. Je wilt er zijn voor je kinderen en je partner, maar ondertussen moet je ook nog voor jezelf zien te zorgen.

Daarnaast zijn er nog meer dingen in het leven die je aandacht nodig hebben. Je hebt een sociaal leven en misschien heb je zelf ouders voor wie je klaar wilt staan. Soms komt er ook nog een verhuizing, verbouwing, een nieuwe baan of een andere grote verandering bij. En als je kind dan even niet lekker in zijn of haar vel zit, wordt het soms behoorlijk lastig. Je maakt je zorgen en voor je het weet ben je elke dag moe en zit je zelf ook niet lekker in je vel. Het gevolg: het loopt allemaal niet meer lekker thuis en je weet niet hoe je het op kunt lossen.

oudercoaching

Kindercoaching: voor kind én ouders

Kindercoaching haalt jullie uit het negatieve patroon waar jullie in zitten. Je ontdekt waar het gedrag van jou en je kind vandaan komt en hoe je dit verandert. Je leert je kind beter te begrijpen. In dit proces vind ik het erg belangrijk om ouders en kind samen te begeleiden. Voor jou als ouder is het fijn zijn dat je je verhaal kwijt kunt en een luisterend oor hebt. En dat je mag kijken naar vragen als ‘Wie ben ik eigenlijk?’, ‘Wat zijn mijn kwaliteiten?’ en ‘Waarom voel ik me zo?’. Kinderen gun ik het ook om zichzelf op deze manier beter te leren kennen. Dus afhankelijk van de leeftijd plan ik sessies in met je kind. En soms komen jij en je kind samen naar me toe. Want ouders en kind horen bij elkaar, dus dat zie je ook terug in mijn praktijk.

Tijdens de coaching leer je jezelf kennen. We gaan kijken naar wie jij écht bent. We onderzoeken je kwaliteiten, valkuilen, behoeftes en waarden. Want als je dat weet, kun je zoveel makkelijker keuzes maken. Als je weet wie je bent en waar je voor staat, krijg je meteen een boost zelfvertrouwen! Om te weten wie je écht bent, gebruik ik Nine Star Ki als tool. Op de pagina over Nine Star Ki lees je hier meer over. Dit is toepasbaar voor iedereen, ongeacht je leeftijd!

Ook onderzoeken we onder andere je beperkende overtuigingen, gedachten en patronen. Je hebt gedachten die de hele dag door je hoofd vliegen en je doet de dingen op een bepaalde manier. Vaak ben je je hier helemaal van niet bewust. Hier gaan we mee aan de slag, zodat jij ontdekt hoe je je overtuigingen kunt veranderen en kunt omzetten naar iets positiefs. En hoe je hiermee je kind weer verder vooruit helpt.

Maar in coaching nemen we ook je hele lijf mee. Met kinderen doe ik vaak bewegingsoefeningen, om niet alleen in het hoofd dingen te veranderen, maar ook met je lichaam. Bij volwassenen gebruik ik onder andere visualisaties, om hoofd en lichaam met elkaar te verbinden.

Ook doen we natuurlijk creatieve dingen. Soms om dingen helder te krijgen en soms juist om de inzichten vast te leggen.

En het fijne is, ik pas de sessies altijd aan op degene die voor me zit! Geen enkele sessie is hetzelfde, want iedereen heeft wat anders nodig. Maatwerk dus!

Bettie als coach

Mijn werk als (kinder)coach doe ik elke dag met ontzettend veel plezier. En tja, eigenlijk komt dat door mijn nieuwsgierigheid. Als coach vraag ik je het hemd van het lijf, net zo lang tot we weten wat er écht speelt. Zo zetten we samen de stappen die er nodig zijn. Ik sta naast je, luister naar je en denk met je mee. De nadruk ligt hierbij op oplossingen en op hoe jij weer verder kunt. Zo zorgen we er samen voor dat jij je weer beter voelt.

Als je dit zo leest zal het je misschien niet verbazen dat ik een coach ben die wars is van oppervlakkig geklets. Ja, tuurlijk, als je binnenkomt drinken we wat en kletsen we vast ook even over de weg hiernaartoe of over het weer. Maar uiteindelijk ga ik voor diepgang. Want om jullie optimaal te begeleiden, wil ik weten wat jou en je kind beweegt, wat jullie bezighoudt en wie jullie écht zijn.

Ik gun het jullie om deze dingen over jezelf te ontdekken, want als jij weet wie je bent, kun jij je kind ook begeleiden in diezelfde ontdekking. En hierdoor kijk je anders tegen de dingen aan, waardoor er als vanzelf meer rust en vertrouwen ontstaat bij jou en de rest van je gezin. Je hebt zelf namelijk ontdekt hoe dingen voor jóú werken. En daar hebben alle mensen in je omgeving iets aan.

Ga samen de ontdekkingsreis aan

Ik geloof dat als jij als ouder je kind heel goed kunt begeleiden in zijn of haar ontdekkingsreis. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is ontdekken wie je zelf bent en hoe de dingen voor jou werken. Als mens, en als ouder. Dat is niet alleen fijn voor jou en je kind, maar daar hebben alle mensen in je omgeving iets aan. Wat weet je: wat je uitzendt krijg je terug.

Kindercoach Drenthe

Maar wie is Bettie eigenlijk?

Ik ben Bettie Lubbers en samen met mijn man en twee kinderen woon ik in Coevorden. We wonen in de oude directeurswoning van de vroegere melkfabriek. Het huis was nogal een bouwval toen we het kochten, maar samen (nou ja, vooral mijn man) hebben we het huis helemaal opgeknapt. Dat duurde maar íetsje langer dan gepland (twee keer zo lang), maar we wonen er inmiddels alweer een paar jaar met heel veel plezier. Het is een heerlijke plek. En: er is ruimte voor mijn praktijk.

Als ik niet aan het werk ben, ga ik er graag op uit met mijn gezin. Ik vind het ook leuk om met vrienden op stap te gaan. Ik ben dan altijd erg gelukkig als ik ergens terechtkom waar ze bitterballen serveren. Maar gewoon lekker thuis op de bank zitten met een goed boek vind ik ook heerlijk. Ik verslind vakliteratuur en lees ook graag fictie.

Mocht je het interessant vinden, dan is hier een lijstje met de studies, scholingen en trainingen die ik gevolgd heb:

Magie van kindercoaching – Kindercoach en opvoederscoach

Nine star ki Nederland – Next Level opleiding en andere aanvullende trainingen

Glundercompany – Schatgraversprogramma en Kompasvinderprogramma

Bauke Borsboom – Specialisatie ‘Kind van 9’

Acacia Coach Academie – Systemisch coachen en Systemische Heelkunde

In Bloei Coaching – Emotional Freedom Technique Plus met kinderen

Meer weten over coaching?

Neem gerust contact met me op. Je kunt me bellen of mailen. Dan bespreken we jouw wensen en de mogelijkheden en plannen we een kennismakingsgesprek.