Ik ga het nu echt anders doen

Gewoon maar wat gedachten in de vakantie:

‘Na m’n vakantie ga ik écht vaker nee zeggen tegen extra diensten.’ 
‘Na m’n vakantie ga ik echt beter aangeven wat ik wel en niet wil.’ 
‘Na m’n vakantie ga ik echt op tijd naar huis aan het eind van de dag, ben zo klaar met overwerken.’

Herkenbaar much?

In de vakantie kom je helemaal tot rust, heb je alle tijd met je gezin en besef je hoe fijn dat is. Je realiseert je dat het hectische leven toch echt anders moet. Dat wist je eigenlijk al, maar in zo’n vakantie voel je dat extra. Hoe heerlijk, lekker de tijd te nemen voor dingen. Om extra vaak rust te nemen. Om lekker veel tijd te hebben met je kinderen zonder dat je nog van alles moet. Om de boel de boel te laten zonder schuldgevoel. 

En dus besluit je in je vakantie om het ná je vakantie echt anders te doen. Op tijd weggaan van je werk. Nee zeggen tegen extra diensten. Nee zeggen tegen dingen die niet bij je taken horen. De druk wat meer loslaten en gewoon je eigen dingen doen op je werk. Zonder je gek te laten maken. Dat kan gewoon, je weet het zeker! En vanaf nu ga je dat ook echt doen!

Maar ja… 

*fast forward naar dag 3 na je vakantie*

Je rent je rot, doet 3 dingen tegelijk, hebt een te lange to-dolijst en hebt alweer 2 vragen gehad om extra te werken of langer door te werken. Je vraagt je af hoe lang je vakantie al geleden is en wat je ook alweer had bedacht anders te doen. 

Ik snap je zo! It happens to all of us! Na je vakantie ga je de structuur weer in en dat is heerlijk, maar ook lastig, want je stapt ook zo weer in de structuur (lees: valkuilen) van voor je vakantie. Je stapt weer in je oude situatie en dus in je oude patronen. Maar hoe hou je nou dat fijne vakantiegevoel vast? Hoe laat je druk wat meer los? Hoe blijf je meer bij jezelf? 

Als eerste is het goed om niet alleen maar die gedachten te hebben van ‘Ik ga vaker nee zeggen!’ maar er ook een echt plannetje van te maken. Want voor je het weet word je overvallen door een vraag, sta je met je mond vol tanden en heb je alweer ja gezegd. Bereid je dus voor. 

Neem even de tijd, ga lekker met een kopje thee aan tafel zitten, pak pen en papier en ga na in welke situaties je iets wilt veranderen. Schrijf ze op en schrijf ook op wát je wilt veranderen. En ga dan eens voor jezelf op zoek naar wat jij nodig hebt om die verandering door te zetten. Wat heb jij nodig om bijvoorbeeld vaker nee te zeggen? Is het voor jou belangrijk dat collega’s hier van afweten? Of neem je je voor vaker ‘Ik denk er even over na en kom straks bij je terug’ te zeggen? Of ga je gewoon de aankomende weken overal nee op zeggen om te oefenen? 

Ga ook eens bij jezelf na welke obstakels er zijn. Welke dingen gaan het je moeilijk maken om bij je besluit te blijven? Zijn er personen die snel over je grenzen gaan? Gaat schuldgevoel je in de weg zitten? Vind je specifieke situaties lastig? Breng die obstakels eens in kaart en bedenk en voel wat dat met je doet. Hoe groot zijn die obstakels? Hoe belangrijk? Hoe beïnvloeden ze je? Maak jij ze groter dan ze zijn? En wat nu? Hoe ga je met die obstakels om? Welk plan van aanpak kun je maken om het voor jezelf makkelijker te maken? En kun je dat alleen of heb je hulp nodig van iemand? 

En dan! Maak voor jezelf ook eens een lijstje met dingen die je ontspanning geven. Activiteiten waar jij blij van wordt. Wat helpt om dat vakantiegevoel vast te houden? En kijk of je die kunt inplannen in je week. En dan dus niet alleen maar in je hoofd wat bedenken en je voornemen dat te gaan doen, maar het écht opschrijven én inplannen! Dus dan komt er in je agenda te staan ‘donderdag 10.00 uur, lezen met een bakkie koffie’ of ‘vrijdag 13.00 uur, mediteren’ of ‘maandag 20.00 uur, wandelen met podcast’. 

Als je het inplant word je eraan herinnerd en ga je het écht doen. Het fijnste is om dingen op dezelfde momenten te doen, zodat het routines worden. Routines geven rust. Maar als je wisselende roosters hebt, is dat natuurlijk wat moeilijker. Probeer het eens uit, plan me-time in, schrijf het ergens op en ga het écht doen. Zo hou je je relaxte vakantiegevoel lekker vast en geef je jezelf tijd en ruimte om te ontspannen. 

Als je dit allemaal hebt gedaan, heb je goed nagedacht over de situaties waarin je kunt belanden en wat je gaat doen. En heb je bewuste ontspanningsmomenten gepland. Als het goed is voel je je daardoor al een stuk sterker! Top!

Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken waarom je zo’n moeite hebt met het stellen van grenzen, het zoeken van ontspanning of met jezelf rust gunnen. Weet je wat de oorzaak hiervan is? Wat zijn je onderliggende overtuigingen en patronen? Waarom doe je het zo? En wat levert het je eigenlijk op? 

Ik zal eerlijk zijn, dit is soms best moeilijk om zelf te onderzoeken. Je hebt nu eenmaal blinde vlekken en we zien nu eenmaal niet altijd zelf objectief en van een afstandje waarom we de dingen doen zoals we ze doen. Daarom is het fijn om dit samen te doen, bijvoorbeeld met een coach. 

En weet je, een coach inschakelen is ultieme selfcare hè. 😉 Want dat is écht tijd voor jezelf inplannen. Mocht je bij mij in mijn praktijk komen, dan is dat een veilige plek waar je helemaal jezelf mag zijn. Waar al je gekke gedachtenkronkels uitgesproken mogen worden zónder oordeel. Waar je je schaamte mag laten zien. Alles mag er zijn en samen onderzoeken we het. Wat heb je nodig? Waarom doe je wat je doet? Wie ben je echt? Wat wil je echt? 

Voel je dat je daar behoefte aan hebt? Weet dat je van harte welkom bent! Je kunt heel makkelijk zelf een gratis kennismakingsgesprek plannen via mijn online agenda. Dat gesprek is helemaal vrijblijvend, je zit nergens aan vast. Jij kunt me in dat gesprek vertellen waar je tegenaan loopt en ik kijk mee en kan je meteen vertellen wat ik voor je kan betekenen. Je kunt er dan gewoon even over nadenken en later beslissen of je wilt starten met mij of niet. Je zit nergens aan vast en het kost je niets. Dus twijfel je? Stuur me dan gewoon een berichtje of plan die afspraak in, en dan zien we elkaar binnenkort! 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published.