Toen je kind nog een jaar of 6 was, ging het zo makkelijk. De ene dag speelde ze met Jort, de andere dag met Fiene en echt heel vaak met Iris, want ja, dat waren beste vriendinnen natuurlijk. Maar nu, wat een gedoe is het soms! Meiden die over elkaar roddelen, opeens hoort Iris er niet meer bij, en een week later is het Fiene die niet mee mag doen. Je snapt er niks meer van! Kinderen en vriendschap, het lijkt opeens veel ingewikkelder te zijn.
Als je het bovenstaande herkent, is de kans groot dat je kind zo’n 8 of 9 jaar is. In die fase wordt vriendschap vaak opeens ‘een ding’, en iets wat verdriet kan veroorzaken. En dat wil je als ouder niet, een verdrietig kind. Maar ja, hoe kun je helpen? Wat kun je doen?
Kinderen en vriendschap: verwarring, verdriet en gedoe
Alle kinderen tussen de 8 en 10 (soms 11) jaar zullen een keer ‘gedoe’ hebben met andere kinderen. Dat komt doordat kinderen zich opeens bewuster worden van de wereld om zich heen en zich afvragen wat hun plekje is. Ineens moet de groepsvorming opnieuw vastgesteld worden. Wie ben ik en waar hoor ik? Elk kind vraagt zich dat onbewust af en elk kind gaat er anders mee om. De één zorgt dat hij of zij er sowieso bij hoort en zal een grote mond opzetten om zijn of haar plek te waarborgen. De ander zal zich gaan voegen naar anderen, om erbij te kunnen horen. Weer een ander trekt zich terug, om maar niet gekwetst te worden. En de vierde weet het niet en probeert alle opties uit.
Zo kunnen kinderen enorm in de war zijn en zich verdrietig voelen, omdat ze niet mee mochten doen of omdat ze het gevoel hebben dat anderen over hen praten. Ze kunnen ook boos worden en ‘wraak’ willen nemen, door anderen buiten te sluiten. Maar wat kun je als ouder doen? Tja, voor je kind is het allang fijn dat jij hem of haar begrijpt. Dat je snapt hoe verwarrend dit kan zijn. Misschien weet je nog iets van deze fase toen je zelf 8 of 9 was en kun je er iets over delen met je kind. En, wat heel belangrijk is, is dat je kind weet dat alle andere kinderen hier ook mee worstelen. Dat is geen excuus om iemand buiten te sluiten, maar vaak ziet je kind dan heel snel dat die pester zelf eigenlijk ook heel onzeker is. En dat biedt alweer ruimte en lucht.
Weten wie je bent
Kinderen vinden het vaak heel fijn om hiermee bezig te zijn en te snappen waarom pestgedrag en buitensluiten gebeurt. En het is goed als ze weten wat ze zelf kunnen doen om hun plekje te vinden. Een tipje van de sluier: weten wie je zelf bent is the big secret! Weten wat je leuk vindt, waar je goed in bent, waar je minder goed in bent en wat je belangrijk vindt. Als je dat weet, kun je voor jezelf makkelijker beslissen waar je aan mee wilt doen en waar je je grenzen stelt.
Wil je meer weten? Lees dan ook eens mijn blog over de 9-jaarsfase. Of neem contact met me op als je vragen hebt of wel wat hulp kunt gebruiken.
No comment yet, add your voice below!