In gesprek met je kind

Het is soms best lastig om over emoties of gebeurtenissen te praten met je kind. Soms wil je kind gewoon niet praten, of kan hij of zij de juiste woorden niet vinden. Vandaag heb ik een mooie oefening om eens samen met je kind te doen!

Interview je kind: op een speelse manier in gesprek met je kind

Vertel je kind dat jij hem of haar komt interviewen. Dit spelelement breng je erin om de druk er wat af te halen. (Extra tip: Knutsel eerst samen een microfoon. Als hij af is, doe je alsof je op het idee komt om je kind te interviewen.)

Ik heb een lijstje met vragen voor je die je je kind eens zou kunnen stellen. Stel je kind de vragen en luister goed. Vraag soms door, maar vul niet in voor je kind. Ter verduidelijking: de kern is dus om te luisteren en door te vragen, maar niet om te corrigeren of ‘ja maar, weet je nog toen dit of dat gebeurde’. Het gaat erom dat je met oprechte interesse en met volle aandacht je kind bevraagt. 

En daarna krijgt je kind het lijstje met vragen en mag hij of zij jou de vragen stellen!

Leer je kind beter kennen

Je zult zien dat de vragen opbouwen in diepgang. Het doel van dit interview is niet om een specifieke gebeurtenis te bespreken, maar om gewoon te kletsen en je kind beter te leren kennen. Sommige kinderen zullen lekker veel vertellen, anderen zijn niet zo van de lange antwoorden. Als je kind niet zo’n prater is, kun je na een antwoord zeggen: ‘Oh, vertel eens?’ Of: ‘Oh, vertel daar eens wat meer over?’ In mijn praktijk gebruik ik deze ‘tactiek’ ook veel en het werkt top! En laat af en toe een stilte vallen. Dat vinden wij vaak moeilijk, maar het werkt heel goed. Vul de stilte dus niet gelijk op, stel niet gelijk nog een vraag, maar laat de stilte er even zijn. Soms hebben kinderen (en volwassenen!) die stilte even nodig. 

Op deze manier kun je natuurlijk je hele gezin bij langs gaan en iedereen interviewen. Daarna kun je samen een paar leuke vragen met elkaar bespreken, zoals de vraag over de toekomst of de vraag over of je veranderd bent. Leuk om samen over te praten! 

Interviewvragen om met je kind in gesprek te gaan

✨Op school ben ik goed in…
✨Op school ben ik niet zo goed in…
✨Wat ik leuk vind aan mezelf is…
✨Wat ik niet zo leuk vind aan mezelf is…
✨Ik ben goed in…
✨Ik ben niet zo goed in…
✨Waar ik trots op ben is…
✨Deze drie woorden passen bij mij…
✨Wat zou je anders doen als je het afgelopen jaar nog eens over mocht doen? 
✨Hoeveel punten geef je jezelf dit jaar/deze week/deze maand/vandaag op een schaal van 0 tot 10? Waarom? 
✨Denk je dat je de afgelopen tijd veranderd bent?
✨Mis je weleens iemand?
✨Wat zouden anderen zeker moeten weten van jou?
✨Wat zou je willen veranderen aan jezelf?
✨Wat zou je in de toekomst willen bereiken?

Veel plezier met interviewen! En laat me weten hoe het ging, ik ben heel benieuwd!

Volg me op Instagram voor meer tips

Ben je nieuwsgierig naar meer tips? Of wil je meer weten over kinder- of oudercoaching? Volg me dan op instagram: www.instagram.com/kindercoach.bijbettie! Leuk je daar te zien! 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published.