Vakantie met je kinderen

Mijn idee van zomervakantie is: lekker lui in de ochtend, uitgebreid ontbijten, een lekker zonnetje, spelende kinderen en een goed boek. ’s Avonds lekker uit eten, alles is gezellig en lekker langzaam. De kinderen zijn lekker ontspannen en bedenken van alles, ze vermaken zich en spelen heerlijk samen. Ja, dit is mijn ideaalbeeld! Maar….

Tja, de realiteit… die is niet altijd (meestal niet) zoals mijn ideaalbeeld… Vakantie met je kinderen is soms ook: hangerige kinderen die nergens zin in hebben. Kinderen die ontploffen om het minste of geringste. Niks lekker langzaam, maar: ‘Ga nou toch eens douchen en schiet eens op!’ En: ‘Speel nou eens gezellig in plaats van overal ruzie over te maken!’ 

Dus ja, dit herken je vast. Om je gerust te stellen: dit is normaal! Het hoort erbij! Kinderen zijn in deze periode soms ook wat overprikkeld en moe. Je kind zal niet altijd lekker in z’n vel zitten. Dat hoort erbij, óók in de vakantie. Je kind is moe en moet misschien wennen aan het feit dat er minder structuur is. Sommige kinderen vinden het heerlijk, sommige kinderen juist lastig. Je kind kan zich gaan vervelen, er kan gedoe ontstaan tussen broertjes en zusjes. It’s all part of the deal. 

Je kind is je spiegel, ook op vakantie

Mijn tip voor deze vakantie is: zorg goed voor jezelf én kijk naar jezelf voordat je op je kind reageert. Als je kind ontploft, chagrijnig is, verdrietig is, huilt of zich verveelt en het raakt jou, vraag je dan af: waarom raakt dit mij? Waarom word ík hier geïrriteerd, gefrustreerd, verdrietig en boos van? Want het zegt ook iets over jou. Voordat je reageert: haal even diep adem en vraag jezelf, waarom raakt dit me?

Herken je bijvoorbeeld het gevoel van je kind, maar uit je het niet? En je kind doet het wel. Heb je het gevoel dat jij heel erg je best zit te doen om de sfeer goed te houden en heeft je kind hier lak aan? Dan is dit de uitnodiging om ook jouw gevoelens te uiten! Je hoeft de sfeer niet goed te houden!

Verveelt je kind zich en wil hij niks? Waarom vind je dat vervelend? Mag jij je vervelen? Of ben je altijd bezig en van alles aan ‘t doen? Gun jij jezelf de tijd om je te vervelen? Moet je kind ook van alles, omdat jij dat ook doet? Voel vooral bij jezelf! Wat raakt jou?

Mijn fantastische collega-coach Astrid en ik hebben hier een hele tijd geleden een podcast over opgenomen: je kind als spiegel. Ik deel hem graag hier nog even met je als tip, want het is een heel waardevolle podcast geworden. Je luistert ‘m gemakkelijk via Spotify. De aflevering heet ‘Je kind als spiegel’. Echt, luistertip! 

Op vakantie met je kinderen: vergeet niet voor jezelf te zorgen

En ik schreef net al: zorg goed voor jezelf. Zorg dat jij genoeg rust en ontspanning krijgt, zodat je opgeladen bent om het met je kinderen gezellig te maken. Misschien betekent dat vroeg naar bed. Misschien betekent dat juist vroeg uit bed om even alleen yoga te kunnen doen of te mediteren. Misschien betekent dat dat je elke dag even alleen gaan wandelen. Bedenk wat jij nodig hebt en wat haalbaar is in de vakantie met de kinderen erbij. Maar ga het wel écht doen. Jezelf wegcijferen heeft geen zin, je weet het… eigen zuurstofmasker eerst. Dus echt, plan tijd in voor jezelf, júist in de vakantie. En vertel dit je gezin ook, zodat zij ook weten wat jij nodig hebt. Zo zorg je er ook weer voor dat je kinderen leren dat het goed is om voor jezelf te zorgen en hierover te praten. Dus ja, twee vliegen in één klap! 

Je weet me te vinden als je hier meer hulp bij nodig hebt of even van je af wilt praten. Er is altijd plek voor je in mijn praktijk. Heel fijne vakantie gewenst! 

Liefs,

Bettie 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published.