Wat ouders mailden

“Dus ik denk dat het de juiste beslissing is om het traject niet af te maken.

Dit mailde ik naar de ouders van een 12-jarig meisje dat ik coachte. Na 3 sessies hebben we het traject (dat eigenlijk 5 sessies zou zijn) afgebroken en ik wil je graag vertellen waarom.

De situatie

Ik neem je even mee in de situatie. De ouders namen contact met me op over hun dochter omdat ze zich zorgen maakten over haar zelfvertrouwen en motivatie. Ze waren bang dat ze door haar onzekerheid niet liet zien wat ze kon, dat ze negatief dacht over zichzelf en daardoor dingen niet probeerde. Na ons kennismakingsgesprek waren ouders enthousiast over mijn begeleiding en aanbod en spraken we af dat ik hun dochter in een traject van 5 sessies zou begeleiden. 

De eerste sessies

Tijdens de eerste sessie had dit meisje wat tijd nodig om te wennen, maar gedurende de sessie merkte ik dat ze steeds meer vertelde en zich steeds meer openstelde. Door het spel dat we speelden en de vragen die ik stelde merkte ik al dat ze het zelf lastig vond om het probleem goed te formuleren. 

Tijdens de tweede sessie vroeg ik haar een situatie te bedenken die ze typisch vond voor haar probleem. Die situatie schreven we uit met gebeurtenissen, gedachten en gevoelens. Ze dacht goed na, vertelde en samen gingen we op onderzoek uit. En eigenlijk kwamen we erachter dat ze de boel heel goed had aangepakt! Ze had geen last van vervelende gedachten en we ontdekten dat het probleem dat ze had genoemd ook eigenlijk niet zo’n groot probleem was. Ze had er eigenlijk… tja… niet zo’n last van. Ik voelde dat we het even moesten laten rusten. Dus ja, toen hebben we nog even lekker een spelletje gedaan en de sessie afgerond. 

Overleg met de ouders

Ik besloot de ouders te mailen over mijn bevindingen, omdat zij tijdens onze kennismaking natuurlijk hadden aangegeven dat ze zich hier zorgen over maakten. Ik raadde hun aan om hier met hun dochter over in gesprek te gaan om hun zorgen te uiten en met haar te praten over hoe zij het ervaart en voelt.

Dit hebben ze gedaan en hun dochter vertelde hun hetzelfde als ze mij verteld had. Ze ervaart niet echt een probleem en voelt zich prima! De ouders vonden dat toch wel wat lastig, omdat zij het toch nog wel anders zagen. We spraken af dat ik tijdens de volgende sessie zou gaan onderzoeken of er niet toch iets was wat ze niet vertelde. En ook schreef ik dat het natuurlijk gewoon mogelijk was dat ze zich echt gewoon oké voelt en dat ze eigenlijk geen hulpvraag heeft. En dat ik dan deze sessie zou gebruiken om het traject af te ronden. 

Het besluit om het traject af te ronden

Tijdens die derde sessie hebben we een spel gespeeld en hebben we lekker gekletst. Ik vroeg door en was soms wat prikkelend om te kijken of er niet toch iets verstopt zat wat ze niet wilde vertellen. Maar nee, ik voelde en merkte dat ze oprecht was en dat ze écht oké was! Dus we hebben samen afgesproken dat het zo goed was. Ze had het fijn gevonden en was blij dat ze geweest was. Ze vond het fijn om te vertellen en dat er aandacht voor haar was. En het was helemaal fijn om te ontdekken dat er eigenlijk niets aan de hand was om ons zorgen over te maken!

Dus mailde ik ouders hierover en vertelde over onze sessie en dat het me goed leek om het traject vroegtijdig te stoppen. Ik kreeg deze reactie terug: 

“Beste Bettie,

Dank voor je mail. XXX en wij vonden het fijn om je hulp te ontvangen, dank voor je begrip, geduld en luisterend oor.

Als we denken dat we je hulp weer nodig hebben, trekken we aan de bel. We vinden je een ontzettend aardige en capabele kindercoach!

Fijne zomervakantie voor straks en wellicht tot ziens,

warme groet van ons!”

Dus zo sloten we het traject na 3 sessies af in plaats van na 5 sessies! En dat was helemaal oké. Nou ja, ik vond het natuurlijk jammer, want ik geniet altijd enorm van de sessies! Maar wat het kind nodig heeft staat altijd voorop en ik ben blij dat we dit samen zo hebben aangepakt. De ouders waren heel tevreden en konden hun zorgen los laten.

Altijd maatwerk voor jouw hulpvraag

Ik wilde je met deze blog laten zien dat ik altijd op maat werk. Ik pas alles aan op je kind. Of op jou. Dus is er minder nodig, dan doen we dat. Is er meer nodig, doen we dat. Ik kijk mee, ik voel mee en ik geef aan wat ik zie, voel en denk. En we werken altijd in overleg, we werken samen.

Wil je nu meer weten over kindercoaching? Neem dan gerust via mijn contactformulier contact met me op, dan kletsen we even! Ik beantwoord graag je vragen en onze eerste kennismaking is altijd gratis! 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published.